Frans Michael Franzén


Kuvan lähde

Franzén oli ensimmäisiä suomalaisia runoilijoita ja myös ensimmäinen, joka on runoissaan kuvannut Oulua. Oulun kuvausta on esimerkiksi hänen runossaan De långa skuggor ja Till min biografi, joka puolestaan on omaelämäkerrallinen teos. Franzén oli myös ruotsalaisia lyriikan lahjakkuuksia ja näytti tietä ruotsalaiselle romantiikan runoudelle sekä oli myös tärkeä uskonnollinen runoilija.

Frans Michael Franzén syntyi esikoisena varakkaaseen perheeseen Oulussa 9.2.1772. Hänen isänsä arvossa pidetty mies ja kauppias Zachris Frantzén kuului Oulun rikkaimpiin miehiin 1770- ja 1780-luvuilla. Myös hänen äitinsä Helena Schulin oli varakkaasta perheestä ja vain viidentoista ikäinen avioiduttuaan Zachris Frantzénin kanssa. Fransilla oli viisi sisarusta, joista kolme oli siskoa ja kaksi veljeä. Frans oli veljiään sen verran vanhempi, että oli läheisempi siskojensa kanssa. Sisartensa lisäksi naisellisuutta hänen lähelleen toivat myös hänen äitinsä siskot, joihin Frans ystävystyi ja jotka tulivat osaltaan osaksi Frantzénin perhettä jäätyään orvoiksi. Fransin luontaisina ominaisuuksinaan herkkyys ja tunteellisuus painuivat hänessä ehkä yhä syvemmälle näiden läheisten naisten ansiosta. Ankaralla ja jurolla isällä ei puolestaan ollut juuri vaikutusta poikansa kehitykseen, jolle hänen lapsensa yleensäkin jäivät vieraiksi ja hänen tahtonsa alleen. Äiti puolestaan oli Fransille hyvin tärkeä ja koti mieluinen paikka, jonne hän myöhemminkin ajatuksissaan aina palasi.

Frans suoritti ylioppilastutkintonsa Turussa kolmentoista ikäisenä vuonna 1785. Turun akatemiassa Frans opiskeli pääaineinaan historiaa ja latinaa. Maisteriksi hän valmistui korkeimmalla arvosanalla vuonna 1789. Fransin latinankielisen väitöskirjan ”Ihmiskielen neljästä kehityskaudesta” myötä hänestä tuli kaunopuheisuuden dosentti keväällä 1792. Vielä tällöin Franzénin runoilijan lahjat eivät olleet suuren joukon tiedossa. Julkisen ensiesiintymisensä runoilijana Franzén sai kesällä 1792, kun hän sai tehtäväkseen kirjoittaa juhlarunon Kustaa III:n kuoleman kunniaksi pidettyyn surujuhlaan.

Kulttuuripiireissä Franzén niitti mainetta Stockholms Posten -lehdessä 1793–1794 julkaistujen runojensa kautta. Näiden runojen joukossa olivat Selma-rakkausrunosarjaan kuuluvat runot Människans Anlete (suom. Ihmis-Kaswot), jota pidettäneen hänen yhtenä parhaimpanaan ja Till Selma. Runojen taustalla on Franzénin rakkaus Margareta Christina Thilemania kohtaan.

Franzénin runoissa kuvataan olennaisena osana kotoista harmoniaa, yksinkertaista onnea ja hetken iloa. Englannin matkansa kautta Franzén tutustui myös William Shakespearen tuotantoon ja Shakespearesta tulikin hänen esikuvansa. Matkan seurauksena Franzén alkoi kirjoittamaan yhä enemmän runoja aikansa aatteellisuuden ja poliittisuuden murroksesta.


Franzénin muistopatsas sijaitsee Oulussa Franzénin puistossa.

Vuodesta 1811 lähtien Franzénin koti on ollut Ruotsissa. Lapsuudesta ja maaseudusta kertova runosarja Fanny valmistui myös hänen asuessaan Ruotsissa. Näitä runoja pidetään ehkäpä hänen tunnetuimpinaan. Vuonna 1829 valmistui myös laaja 12 000 säkeestä koostuva eepos Svante Sture eller Mötet vid Alvastra.

Franzén kirjoitti myös juomalauluja ja virsiä. Hänen adventtivirtensä Bereden väg för Herran on yhä mukana monissa ruotsalaisissa adventtijumalanpalveluksissa. Paitsi runoilijana Franzén toimi muun muassa myös kirjastonhoitajana Turun akatemiassa 1795–1811, Åbo Tidningar -lehden toimittajana vuosina 1794 ja 1802–1807, professorina, kirkkoherrana, rovastina ja piispana.

Franzén oli naimisissa Lilly Roos’in (Greta Lisa Roos) kanssa vuodet 1799–1806, jolloin Lilly menehtyi keuhkotautiin. Sofia Kristina Wester’in kanssa hän oli naimisissa vuodet 1807–1829 Sofin kuolemaan asti. Franzén avioitui Christine Arvidsonin kanssa vuonna 1831. Franzén menehtyi Säbron piispankartanossa Hernösandin lähellä 14.8.1847 sairauden piinaamana. Tauti heikensi Franzénin niin kovin ettei hän saanut enää päätään pidettyä pystyssä. Franzénin jalkojen juurelle keinutuoliin tuotiin kukkia sairasta ilahduttamaan, joista hän tyttärellään kirjoituttikin runoelman. Alla on Franzénin itselleen kirjoittama hautausvirsi:
                     
Lie läsnä lähdön hetki.
Tee tahtos, Taivainen!
Ei kolkko kuolon hetki,
Sinuhun turvaten.


Lähteet: 

Hällström, E. 1905. Frans Michael Franzén. Helsinki: Kansanvalistus-seura.

Koivisto, J. & Riikonen, T. 2014. The Project Gutenberg EBook of Valikoima Frans Mikael Franzénin runoelmia, by Frans Mikael Franzén. Viitattu 5.5.2015, http://www.gutenberg.org/files/46502/46502-8.txt.

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto 2015. Pakkala kirjailijahakemisto. Frans Michael Franzén. Viitattu 5.5.2015, http://oukasrv6.ouka.fi:8003/Intro?formid=kirre&previd=kirre&sesid=1430651489&dat0=1253&typ0=14.

Sjöblom, T. 2014. Runoutta, virsiä ja juomalauluja. Helsingin yliopisto. Humanistinen tiedekunta. Viitattu 5.5.2015, http://375humanistia.helsinki.fi/frans-michael-franzen/runoutta-virsia-ja-juomalauluja.

Wikipedia 2014. Frans Mikael Franzén. Viitattu 5.5.2015, http://fi.wikipedia.org/wiki/Frans_Mikael_Franzén.


Lisätietoa:


Blog contents © Kirjailijoiden Oulu 2010. Blogger Theme by Nymphont.