Sara Wacklin


Katso kuva täältä

Elämä    
                                                    
Maamme ensimmäiseksi naiskirjailijaksi mainittu Sara Wacklin oli paljon muutakin kuin kirjailija. Itse asiassa hän julkaisi suhteellisen vähän, vain yhden kolmiosaisen teoksen. Merkittävä henkilö hän kuitenkin oli, ennen kaikkea koko elämänsä ajan kestäneen taistelunsa vuoksi. Tuon taistelun tavoitteena oli naisen riippumaton yhteiskunnallinen asema. Tästä osoituksena ovat hänen kolmelle eri paikkakunnalle, Ouluun, Turkuun ja Helsinkiin, perustamansa tyttökoulut.

Sara Wacklinin tyttökoulu sijaitsi tässä, Oulun tuomiokirkon viereisessä rakennuksessa vuosina 1830-1834.
Sara Elisabeth Wacklin, jota kutsuttiin nimellä Saara Liisa, syntyi Oulussa toukokuussa vuonna 1790. Hänen isänsä oli kaupunginviskaali Sakris Wacklin ja äitinsä kauppiaantytär Katarina Uhlander. Perhe oli varaton ja sen köyhyyttä lisäsi entisestään isä Sakriksen kuolema Saran ollessa alle neljä vuoden ikäinen. Perheen ja koko Suomen köyhyyttä 1800-luvun alussa kuvaa hyvin Saran veljen kuolema vuonna 1808. Veli kuoli nälkään jaettuaan armeijan ruoka-annoksensa haavoittuneiden sotatoveriensa kanssa Suomen sodan aikana. Elättääkseen itsensä ja äitinsä Sara otti toimen opettajan apulaisena Oulun pikkulastenkoulussa ollessaan 16-vuotias. Sarassa oli jo varhain syttynyt kova halu oppia uutta ja sivistää itseään. Uutta oppia ja sivistystä hankkiakseen Sara äiteineen muutti Suomen silloiseen pääkaupunkiin Turkuun vuonna 1813. Elantonsa hankkiakseen Sara antoi yksityisopetusta lapsille ja opiskeli samalla omaksi huvikseen mm. ranskankieltä ja musiikkia. Ennen paluutaan syntymäkaupunkiinsa vuonna 1819, Sara matkusteli pitkin Suomea toimien kotiopettajattarena varakkaissa perheissä. Ouluun palattuaan hän perusti kaupunkiin oman tyttökoulun, joka saavutti nopeasti suuren suosion varakkaiden porvarisperheiden keskuudessa. Valitettavasti suuri Oulun palo tuhosi koulun vain kolme vuotta myöhemmin samoin kuin suuren osan kaupungin keskustasta. Palon jälkeen Sara muutti jälleen Turkuun, jonne hän perusti uuden tyttökoulun ystävänsä Amelia Ertmanin kanssa. Tulipalo koitui kuitenkin myös tämän koulun kohtaloksi muutaman vuoden kuluttua sen perustamisesta vuoden 1827 Turun palossa. Vuosina 1830–1834 Sara toimi jälleen opettajana Oulussa. Tämän jälkeen Sara päätti hankkia viralliset opettajan paperit. Koska naiset eivät tuohon aikaan saaneet opiskella Helsingin yliopistossa, Sara hankki opettajandiplominsa Pariisista Sorbonnen yliopistosta. Pariisista palattuaan Sara muutti maamme uuteen pääkaupunkiin Helsinkiin, jonne perusti seuraavan tyttökoulunsa. Koulu perustettiin vuonna 1836 ja se saavutti pian suurta suosiota Saran ja hänen Ranskasta mukanaan tuomansa ranskalaisen opettajattaren johdolla. Jostain tuntemattomasta syystä Sara lakkautti koulunsa vain kolmen toimintavuoden jälkeen ja siirtyi harjoittamaan opettajanvirkaansa jälleen yksityisesti.

File:Satanen muistelmia Pohjanmaalta 1.png
Satanen muistelmia Pohjanmaalta -sarjan ensimmäisen osan kansilehti vuodelta 1872.
Kuvan lähde
Seuraava vaihe Sara Wacklinin elämässä alkoi hänen muutettuaan vuonna 1843 Tukholmaan iäkkään mutta hyväkuntoisen äitinsä kanssa. Tukholmassa Sara kirjoitti muistelmansa, kolmiosaisena kirjasarjana vuosina 1844–1845 julkaistun teoksen, Hundrade minnen från Österbotten (suom. Satanen muistelmia Pohjanmaalta, 1872–1876). Heti ilmestyttyään teos oli sekä myynti- että arvostelumenestys. Mm J. L. Runeberg, J. W. Snellman ja Zachris Topelius ylistivät tahoillaan Saran Pohjois-Pohjanmaan oloista 1700–1800 lukujen vaihteessa kertovaa teosta. Pian teoksen viimeisen osan ilmestyttyä Sara Wacklin sairastui keuhkokuumeeseen ja kuoli tammikuussa 1846. Hänet on haudattu Tukholmaan.


Sara Wacklinin muistolaatta.

Oulu-seura ry on kiinnittänyt useita muistolaattoja tunnettujen oululaisten kirjailijoiden kotitalojen seiniin. Omansa on saanut luonnollisesti myös Sara Wacklin. Hänen vuonna 1971 paljastettu muistolaattansa sijaitsee Franzénin talon seinässä osoitteessa Kajaaninkatu 10. Tuossa rakennuksessa sijaitsi Sara Wacklinin viimeinen koulutalo vuosina 1830–1834. Jo vuonna 1927 Ouluun pystytettiin Sara Wacklinin muistoreliefi. Into Saxelinin pronssi-graniittiteos sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan museon edustalla Ainolan puistossa.

Yksityiskohta Sara Wacklinin muistoreliefistä.
Lähteet:

Kajanti, C. 2002. Kiehtovia naiskohtaloita Suomen historiasta. Hämeenlinna: Karisto Oy.

Oulun kaupunginkirjasto - maakuntakirjasto. 2005. Oululaiskirjailijain jalanjäljillä. Viitattu 13.4.2015, http://oulu.ouka.fi/kirjasto/kavely/.

Oulun taidemuseo. 2015. Sara Wacklinin muistoreliefi, 1927. Viitattu 13.4.2015, http://oulu.ouka.fi/taidemuseo/veistos/veistoshaku/lisatietoa/saxelin_i_sara_lisa.html.


Lisätietoa:



Oulun kaupunginkirjaston Pakkala- kirjailijahakemisto: http://oukasrv6.ouka.fi:8003/?dat0=1243&formid=kirre&previd=kirre&typ0=14

Oulun kaupunginkirjaston Pohjoista kirjallisuutta sivusto: http://www.ouka.fi/oulu/pohjoista-kirjallisuutta/wacklin

Satanen muistelmia Pohjanmaalta 1 – ekirja Gutenberg-projektissa: http://www.gutenberg.org/ebooks/19125
Blog contents © Kirjailijoiden Oulu 2010. Blogger Theme by Nymphont.